Montaža in sestavljanje

Montaža postelje

Velika večina kupcev se odloči za našo montažo. V kolikor pa bi si želeli to delo opraviti sami ali pa vas le zanima, kako to poteka, smo vam pripravili prikaz po fazah. Na fotografijah je postelja 2m x 2,2 m s prevleko Medicott. Pred začetkom sestavljanja proučite celotna navodila. Tako se boste izognili napakam pri montaži, ki lahko privedejo do nepravilnega delovanja ali celo okvare grelcev. Sama montaža in polnjenje vode lahko traja do 3 ure. Priporočamo vam, da dan pred montažo nastavite vaš grelnik vode na najvišjo temperaturo, da bo postelja takoj po polnitvi uporabna za spanje. Tako boste namreč dosegli željeno temperaturo vode okoli 28°C. Toplo vodo lahko nalivate z našo cevjo za polnjenje/praznjenje , ki ima vse potrebne priključke priložene.

Sestavljanje

Začne se z osnovnim okvirjem. Stranice sestavite skupaj s priloženimi kovinskimi kotniki.Ne pozabite na lamele, ki skrbijo za dodatno točno spajanje stranic podstavka. Postelja pri glavi mora biti od stene po montaži oziroma vzglavne stranice oddaljena 2 cm, da omogočite postiljanje. Z roko morate namreč priti za okvir postelje, da lahko napnete rjuho pod okvir.

Vstavljanje razdelilcev teže

Na stranicah si označite sredino in razdelilce namestite tako, da bodo točno na sredini okvirja. Razdelilci teže skrbijo za to, da je teža postelje, ki pri običajni zakonski dimenziji 180×220 cm znaša okoli 600 kg, enakomerno porazdeljena po podlagi. Tako je doseženo, da je obremenitev kvadratnega metra manjša kot pri navadnem kuhinjskem hladilniku. Slika prikazuje eno od možnih izvedb.

Namestitev osnovne plošče

Na okvir se položijo plošče osnovnega okvirja. Odprtine v ploščah so namenjene napajalnim kablom grelcev, zato naj bodo pri steni. Pazimo na enakomerno oddaljenost od stene ter preverimo, da je rob plošč enakomerno oddaljen od okvirja (cca. 15 cm). Lamele na spojih zagotavljajo poravnananost spojev. Stisnemo jih skupaj in z vijaki 3 x 50 mm pritrdimo v osnovni okvir. Podstavka po namestitvi plošč ne smemo več premikati, ker razdelilci teže niso vezani z okvirjem.

Spodnji del prevleke

Prevleko ločimo na zgornji in spodnji del. Na okvir namestimo spodnji del prevleke, ki je z zadrgo pritrjen na zgornjega. Zunanji rob povlečemo navzdol. Pazimo na to, da se zadrga začne zapirati pri glavi, da je vzdrževanje jedra pozneje lažje.

Namestitev kabla grelcev

Kabel namestimo skozi spodnji del prevleke in skozi luknjo, ki je pripravljena v osnovni plošči.Prevleko razrežemo sami z Olfa nožem v obliki črke X.

Namestitev grelcev

Kable grelcev speljite skozi odprtino. Grelce spojite s termostati in za kratek čas (največ za 40 sekund) vklopite, da se rahlo zagrejejo in jih tako lažje razporedite na podlago, kot vidite na sliki. Keramične grelce namestite pri nogah. Oddaljena morata biti 5 cm od pritrditvenih letev okvirja ter enakomerno oddaljena od zgornjega in spodnjega dela postelje.Napis grelcev mora biti na zgornji strani.

Penasti okvir

Na osnovo položite okvirje iz penaste gume. Na zgornje vogale penastih obrob prilepite ježke. S trakom jih spojite. Spodnji del prevleke namestite preko obrobe. Preverite, da penasti okvir na spodnji strani sega na vseh straneh 1 cm preko osnovne plošče. Pritrdimo okvir iz penaste gume z vijaki dimenzij 4×30 mm; vsako stranico s štirimi vijaki.

Varnostni bazen

 

Preverite, da na osnovni plošči ni tujih predmetov. Že en pozabljen vijak lahko povzroči predrtje jeder. Rob varnostnega bazena namestimo na zunanji strani pod okvir iz penaste gume.Enakomerno ga razporedimo po osnovni plošči, da nastane čimmanj gub. Pazite, da se položaj grelcev ne spremeni.

Toplotna pregrada

Toplotno pregrado namestimo na sredino postelje.Pazimo, da sta spodnji foliji, ki sta pozneje pod vodnimi jedri, enakomerno razprostrti levo in desno.

Vodni jedri

Vodni jedri previdno položite na zaščitni bazen. Prej preverite, da sta grelca na svojem mestu in da je folija varnostnega bazena poravnana. Vogali jeder morajo biti na zunanjih zgornjih kotih točno poravnani, ker je poznejše naravnavanje zaradi teže vode nemogoče. Odvijte pokrovčka vodnih jeder in odstranite čepa, nato pa s prstom povlecite ventila proti sebi, da izstopita.

 

Polnjenje

Cev za polnjenje jeder splahnite z vročo vodo, prav tako pa očistite tudi meter zunanjosti cevi. Skozi odprtino jo porinite do polovice jedra in pričnite polniti jedro z mlačno vodo(do 26 stopinj C). Če imate komplet za polnjenje, privijete nastavek na ventil. Ko je vode v jedru cca.20 litrov je zadnji čas za poravnavo jeder. Od pravilnega položaja jeder zavisi življenska doba jeder! Dno jeder mora biti popolnoma ravno. Če posteljo polnite z eno cevjo, najprej napolnite eno jedro do tretjine, nato drugo do dveh tretjin, prvo do konca in nato še drugo. Količina vode zavisi od vaše teže po pravilu: nižja telesna teža, več vode in obratno, kajti telesna teža nadomesti količino vode, ki manjka do vrha okvirja:

vaša teža[kg]višinska razlika jedra do roba okvirja[mm]
505
607
7010
8012
9015

Količine so informativne, pozneje pri ležanju pa boste sami začutili, če vam količina vode ustreza. Za točno nastavitev količine vode poglejte fino uravnavanje količine vode. Vklopite grelca, nastavite ju na 26 stopinj C (na začetku si rajše nastavite tako temperaturo, kajti jedro se veliko hitreje segreva kot hladi.Če vam bo voda prehladna, temperaturo dvignite). S črpalko odstranite zrak, ki je ostal v jedru. Kliknite sem in si oglejte video, kako se pravilno odzrači postelja. Privijete jo na ventil:

Najboljše je, da se vaš pomočnik diagonalno vali po postelji od najbolj oddaljenega dela postelje k ventilu. Vi ventil privzdignite za 10 cm in tako omogočite zraku,da pride pod ventil. Ta postopek bo potrebno v naslednjih 4-6 tednih večkrat ponoviti, kajti v tem času se iz vode izloči tudi kisik, ki je v njej vezan. Po tem času postelja ne bo več šumela. Na nekaterih področjih je zaradi kvalitete vode (v Sloveniji največ na Kraško-obalnem) v nekaterih primerih potreben še poseben tretman vode s sredstvom za preprečevanje tvorjenja mehurčkov. V tem primeru nas pokličite in poslali vam bomo sredstvo za odstranjevanje plinov. Na koncu v jedri vlijte sredstvo za vzdrževanje vodnih jeder ; v vsako jedro pol plastenke. Ta količina zadostuje za 6 mesecev. Vstavite čepa in privijte pokrovčka. Pritisnite čep navzdol, da se poravna z jedrom.

Prevleka

Zgornji del prevleke previdno z zadrgo namestite na posteljo. Na koncu zadrge je kos tkanine, ki jo je potrebno vstaviti med zadrgo in jedro. Sedaj je napočil čas za preizkus. Udobno se namestite in prisluhnite telesu. Če čutite, da imate srednji del telesa prenizko, je potrebno nekaj vode (5 do 10 litrov) še dotočiti. Vedite pa, da je povišan položaj nog normalen. Za točno nastavitev količine vode si vzemite čas, kajti od tega zavisi vaše počutje med spanjem. Priporočamo pa, da od ene nastavitve do druge preteče vsaj nekaj dni, da se telo privadi novemu položaju.

Posteljnina in vzdrževanje

Sedaj namestite še rjuho. Spodnji rob naj sega pod osnovno ploščo. Postelja je pripravljena za počitek. Končno trdoto in stopnjo dušenja postelja doseže v tednu dni. V tem času se namreč razporedijo vlakna v jedru, ki so bila med transportom stisnjena. Prve dni nekateri občutijo reakcijo telesa v obliki rahlih bolečin, ker je tudi nameščanje telesa v pravilen položaj svojevrsten šok. To je popolnoma normalno in v najslabšem slučaju mine v treh tednih. Zato vam tudi nudimo enomesečni rok za vrnitev izdelka.

Vodna jedra se vzdržujejo tako, da jih najprej očistimo prahu z vlažno krpo, nato pa popršimo s sredstvom za vzdrževanje vodnih jeder (količina je predvidena za eno leto vzdrževanja). Ko se sredstvo delno osuši, jih pobrišemo s suho krpo. Priporočamo vam uporabo zaščitne prevleke. Vsakih 6 mesecev je potrebno doliti sredstvo za vzdrževanje vodnih jeder, ki skrbi za elastičnost vinila ter preprečuje tvorbo alg in razmnoževanje bakterij. Z nami se lahko dogovorite za letno dostavo obeh sredstev; tako boste rešeni skrbi, da bi na to pozabili. Prevleka je pralna in standardno deljiva, zato jo lahko perete tudi doma v običajnem pralnem stroju do 60°C. Sušenje v sušilnem stroju je prepovedano. Četudi prevleka ne bo popolnoma suha, jo lahko namestite na posteljo, kajti toplota jedra jo bo hitro popolnoma posušila.

Priporočamo vam nižjo blazino, kot ste jo uporabljali v vaši stari postelji. Tudi odeja naj bo lažja. Pozimi vam priporočamo, da gretje spalnice izklopite, kajti vaša postelja bo vedno topla.

Z nakupom naše postelje ste si zagotovili obilo let spanja v vrhunski postelji. Hvaležno vam bo telo in duša. Seveda pa smo vam hvaležni tudi mi, ker nam s svojim nakupom dajete delo in zadovoljstvo, da vam lahko pomagamo. 

Spletna stran za delovanje uporablja piškotke. Več informacij

Za najboljšo uporabniško izkušnjo stran uporablja piškotke. S tem se strinjate v primeru, da kliknete "sprejmi" in kadar imate dovoljene piškotke v brskalniku.

Zapri