Otroška ponudba

Baby blazine in otroška ponudba

Lahke vodne postelje Slim so namenjene vgradnji v obstoječe standardne posteljne okvire otroških in mladinskih programov. Višina jedra s podlogo je kompatibilna s klasičnimi vzmetnicami, teža pa je prilagojena običajnim konstrukcijam ležišč. Standardno je opremljena z antialergijsko prevleko Medicott, ki nudi popolno zaščito pred alergijami in pršicami in je zato namenjena tudi astmatikom in alergikom. Ker je jedro visoko le 10 cm, jih lahko montirate tudi sami. Dobavljive velikosti: 90x200cm dušenje   F2-F3,  100x200cm dušenje  F2-F3 in 140x200cm dušenje F1-F2 .

Primer vgradnje v podstavek- omaro, tudi izdelek našega podjetja:

 

Ali je kaj bolj naravnega od tega, da človeka in še zlasti nemočnega novorojenčka položimo na človeku najbližjo tekočino, iz katere izvira in iz katere je sestavljen: na toplo vodo? Popolno ležišče, ki nudi globok in prijeten spanec

 

Na običajnih ležiščih se telesna teža prenaša na izpostavljene dele telesa. Teža pritiska na ramena, prsi, boke in pete. Da bi ta mesta razbremenil, se človek na navadnih ležiščih vrti in obrne približno 30 do 50 krat na noč in tako prekine fazo globokega spanja. Rastni hormon STH, ki je med drugim hkrati tudi regeneracijski hormon pri odraslih osebah in hormon, ki telo oskrbuje z energijskimi zalogami, se proizvaja skoraj izključno v fazi globokega spanja.

Dojenček se na podlagah, ki se ne prilagajajo obliki telesa in ki ne nudijo nežne in enakomerne podpore, počuti izredno neudobno, kajti premajhen in premalo okreten je, da bi večkrat zamenjal položaj.

V strokovni reviji “Otroški zdravnik” iz leta 1986 poročajo o dolgoletnih raziskavah otroškega zdravnika dr. Lübbeja, ki je odkril številne telesne poškodbe, ki so nastale zaradi napačnih, pogosto pretrdih vzmetnic. V mednarodnem tisku vedno znova poročajo o povezavi med sindromom nenadne smrti SIDS in napačnim ležiščem za dojenčke. V sedemdesetih letih so svetovali, naj dojenčki spijo na trebuhu, kar naj bi vzpodbujalo njihovo sposobnost gibanja. Takrat so za ležo na trebuhu naredili celo otroške vozičke z okenci. Število nenadnih smrti dojenčkov v svetu je takrat sunkovito naraslo. Domnevajo, da je bil vzrok omejeno dihanje, kajti tudi površina obraza, ki je sicer edina prosta in zračna kožna površina, je v položaju na trebuhu večinoma pokrita. Na drugi strani poročajo v tisku, da so zaradi strahu pred nenadno smrtjo v zibki otroci pogosto položeni v napačno lego, in sicer na hrbtno stran, pri čemer nastanejo ortopedske težave kot je recimo Skolioza (ukrivljenost hrbtenice) ter t.i. krivi vrat. Opazovali so motnje v premikanju in deformacije lobanje. Sklep: Zaradi ležanja na hrbtu prihaja do zrastlin in poškodovanih hrbtenic, zaradi ležanja na trebuhu je tveganje za sindrom SIDS toliko večje.

Študija, ki so jo izvajali med leti 1985 in 1987 kaže, da je na vodnih posteljah število SIDS primerov neprimerno manjše kot na običajnih podlagah. Na vodnih posteljah je celo nevarnost zadušitve z npr. blazino ali odejo pri ležanju na trebuhu manjša, kajti podlaga je bolj prožna in zmanjša protipritisk.

Dandanes vam bo skoraj vsakdo, ki trpi zaradi bolečin v hrbtu ali vsak dobro seznanjen ortoped svetoval tudi ležanje na hrbtu na vodni postelji, saj nudi telesu enakomerno podporo, je trda kot kamen in kljub temu mehka kot oblak.

Neprekosljive zdravstvene in higienske prednosti

“Lastna postelja je nevidno bolezensko žarišče:” Tega se marsikdo sploh ne zaveda. Telesni izločki in tekočine poleg prahu in umazanije ne tvorijo ugodne hranilne podlage ne le za pršice, katerih izločki povzročajo številne bolezni. Prav na otroških blazinah pogosto odkrijejo tudi bolj razvite povzročitelje bolezni kamor sodijo bakterije, žerke in plesen. TASSO vodna postelja rešuje vse te težave na genialen in preprost način:

• vodno jedro se ne umaže

• površino lahko speremo

• zgornji sloj iz blaga lahko peremo ali čistimo

Grelni sistemi

Vodna postelja, ki je v celoti napolnjena z vodo, je udobna le, če ima v središču ogreto vodo. Pri TASSO vodni vzmetnici za dojenčke ogrevanja pod določenimi pogoji sploh ne potrebujemo, saj je količina vode relativno majhna (30 litrov) in jo povrh vsega pokriva še material za blazino in izolacija. Pri nizkih temperaturah v stanovanju in/ali nezadostnih oblačilih vam svetujemo uporabo toplotnega sistema za dojenčke. Opremljen je s sistemom 12 voltov in z vtičem z močjo 18 W, kar pomeni da je varno celo, če ga pregriznemo. Preskušen je pri certifikacijski hiši TÜV, z dodatno časovno uro je možna posamezna nastavitev. Dolgoročni preskus kaže, da temperatura tudi pri nenehnem delovanju na površini blazine ne presega temperature kože


1 – Antialergijski TeddyFlor, primeren za pranje na 95°C

2 – Vrhnja plast vzglavnika, pralna

3 – TASSO vodno jedro, ca. 30L

4 – Bazen vzglavnika s trdnim okvirjem

5 – zaščitni bazen

6 – Nizkonapetostni grelni sistem, 12 voltov, 18 Watt, GS in Tüv znak kakovosti

 

Varnostna prevleka za dojenčka

Varnostna prevleka je prevleka iz folije, ki se prevleče čez celotni penasti bazen (ojačan) in se pritrdi z zadrgo na vzglavju ali ob vznožju.

Kaj vse nudijo TASSO Baby-vodne blazine

• krajši čas uspavanja
• zmanjšujejo nemir med spanjem
• skrbijo za boljšo kroženje krvi
• pospešujejo tvorbo rastnega hormona STH in razvoj
• nudijo neprekosljive zdravstvene in higienske prednosti
• preprečujejo deformacije telesa in zmanjšujejo nevarnosti.

Vgradnja v vsa posteljna ogrodja za dojenčka

• velikosti postelj 140 x 70 cm ali 120 x 60 cm
• višina 12 cm
• vsebnost vode ca. 30 Ltr.

Iz znanosti

Uporaba vodnih postelj pri negi nedonošenčkov.
Prednosti zlasti za majhne otroke.
Raziskovalne študije z nedonošenčki in vodnimi posteljami.
Stanford University, School of Medicine, Dr. Anneliese F. Korner.
napisal Axel Jonuschat

“Nedonošenčki”, kot jih ljubkovalno in hkrati zaskrbljujoče kličejo v številnih klinikah – imajo v današnjem času zahvaljujoč najsodobnejši negovalni in opazovalni tehniki, presenetljivo dobre možnosti za preživetje in razvoj. Slepili bi se, če bi dejali, da dojenčki ki zapustijo visoko tehnološko opremljene umetne maternice ne sodijo več v rizično skupino, kajti pri razvoju jih pogosto spremljajo številne težave in ovire. Težave ostanejo. Ni čudno, da vsepovsod po svetu intenzivno raziskujejo kako lahko še bolje poskrbimo za te otroke. Na eni strani govorimo o posodabljanju inkubatorjev, na drugi strani o zmanjšanju težav na psihosocialnem področju, ki nastanejo zaradi prezgodnjega poroda. Vsaka mati čuti in se zaveda medsebojne povezanosti z otrokom med nosečnostjo. Pozna tudi blagodejne funkcije plodovnice, ki za dojenčka predstavlja življenjski prostor in zaščito.

Ameriški znanstveniki so že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja domnevali, da je vzrok za hude posledice pri otroku v prezgodnji izgubi stimulansov v maternici. To je zagotovo vzpodbudilo nove raziskave. V strokovni literaturi o veterini so še dodatno podkrepili dejstvo, da izguba stimulansov gibanja povzroča motnje v razvoju otroka. Raziskave opravljene na primatih so dokazale, da se opice, zaradi preredkega materinega zibanja razvijejo v nenormalne opice, ki so nagnjene k temu, da se same poškodujejo ali pa bolezensko zaprejo.

Anneliese F. Korner, PhD, profesorica za psihiatrijo in vedenjske znanosti iz strokovne skupine otroške psihiatrije in razvoja otroka na medicinski fakulteti v Stanfordu je v zvezi s tem opravila občudovanja vredno raziskavo pri nedonošenčkih, ki so jo podprle in subvencionirale tri ameriške zdravstvene institucije. Rezultati so zajeti v dveh strokovnih revijah pod naslovom “”The Many Facets of Touch”.

Iz rezultatov te raziskave je jasno, da bi bilo za nedonošenčke dobro, če bi bili med razvojem v inkubatorju bolj izpostavljeni enakomerni stimulaciji gibanja. Pomanjkanje tega lahko ovira celotni zgodnji razvoj ter zlasti negativno vpliva na integrativno sposobnost možganov, predvsem malih možganov. Cilj raziskave, ki je zajemala vsega skupaj 9 kontrolnih študij, je bil ugotoviti, kako vodne postelje, ki stimulirajo gibanje (osciliranje), vplivajo na tiste novorojenčke, ki jim v inkubatorju običajno primanjkuje gibalnih stimulansov. Eksperimentalne skupine so ležale na vodnih posteljah, ki so v enakomernih ali neenakomernih presledkih rahlo valovile, vsakokrat v ritmu, ki bi ga dojenček čutil tudi v maternici. Druga skupina je ležala na vodnih posteljah, ki so se posebno občutljivo odzivale na gibanje otrok in osebja. Namen ni bil v pospeševanju rasti dojenčkov. Namen je bil ustvariti pogoje, ki bi vzpodbudili naravno rast možganov in s tem fiziološke in vedenjske načine odzivanja v kar se da naravnem okolju.

Pri preverjanju rezultatov je še posebej izstopala ugotovitev, da so dojenčki na vodnih posteljah kazali neprimerno boljši nevrološki razvoj kakor tisti v kontrolni skupini. V končni oceni nevroloških raziskav so sodelovali dojenčki, ki so ob rojstvu kazali podobne značilnosti. Otroški zdravnik in nevrolog, ki je ocenjevanje izvajal, ni vedel, ali otrok sodi v kontrolno ali v eksperimentalno skupino. Dojenčki iz eksperimentalne skupine so bili motorično izrazito bolj razviti, manj vzdražljivi in so veliko bolj sledili akustičnim in vizualnim dražljajem.

Pri poskusni skupini se je občutno zmanjšala “apneja”, s tem pa so se možgani bolje in bolj enakomerno oskrbeli s kisikom. Preden so dojenčke iz eksperimentalne skupine položili na vodne postelje, so bili primeri apneje v vseh skupinah primerljivi. V eksperimentalni skupini se je pojav apneje zmanjšal, medtem ko se je v kontrolni skupini povečal, kar je tudi normalni pojav tako kmalu po rojstvu. Skupina dojenčkov na vodnih posteljah je imela neprimerno manj primerov deformacije lobanje. Biparietalni premer njihovih glavic je bil bistveno večji kot v kontrolni skupini. Vodna postelja se je bolje obnesla pri vsakem kliničnem izvidu, pri katerem naj bi se izognili pritiskom na kožo in okostje.

Otroci v eksperimentalni skupini so več pridobili na teži, njihovo motorično vedenje med spanjem in v drugih stanjih je bilo v primerjavi s kontrolno skupino na splošno boljše in kakovostnejše. Posamezne faze spanja so bile pri spanju na vodni postelji znatno daljše in veliko bolj mirne. Dojenčki v vodnih posteljah so bili precej manj nagnjeni k nervoznim in sunkovitim gibanjem. To je veljalo zlasti za tiste dojenčke, ki so po zaužitju zdravil postali nemirni. S tem so uspešno zmanjšali uporabo zdravil.

Iz tega lahko sklepamo, da lahko pri negi nedonošenčkov vodna postelja igra zelo pomembno vlogo. Kateri stimulativni dejavniki vzpodbudijo v eksperimentalni skupini katere prednosti v procesu razvoja, raziskava ne dokazuje, vendar negativnih vplivov zaradi uporabe vodnih postelj v nobenem primeru ni bilo mogoče zaslediti.

Med raziskavo so med drugim obravnavali tudi vodno posteljo in njeno vlogo na področju intenzivne nege. Prilagajanje na intenzivno nego je potekalo brez zapletov ter brez dodatnih del. V ospredje je bila postavljena skladnost med temperaturo okolice, temperaturo vodnega jedra ter nedonošenčkove potrebe po toploti.

Poleg tega se je vodna postelja izkazala kot pomembna pomoč pri zdravljenju kožnih obolenj in pri težkih operacijah. Večkratno vzorčenje skozi daljše časovno obdobje je pokazalo, da vsebuje voda iz vinilne vrečke, ki je bila obravnavana z algicidom, izključno negativne kulture.

Sklicujoč se na zmanjšanje pojava nevarne apneje pri nedonošenčkih, ki nastopi v vseh življenjskih fazah, bi bilo zaželeno dobiti odgovor na vprašanje, v kolikšni meri so tukaj ugotovljene ugotovitve prenosljive na speče različnih starosti.

Brez da bi želeli prejudicirati ugotovitve takšne raziskave pa vseeno ne gre za špekulacijo, če domnevamo, da naravno, rahlo valovanje v postelji polni vode, prispeva k boljšemu telesnemu počutju. Opravljena opazovanja v okviru kliničnih ugotovitev, pri katerih se je uporaba vodnih postelj izkazala za koristno, lahko brez nadaljnjega prenesemo tudi na druge skupine oseb. Pri uporabnikih vodnih postelj je bilo opaziti zmanjšanje apneje, vendar je glede tega potrebna nadaljnja verifikacija.

Vprašanja glede znanstvenega poročila pošljite na: Dr. Korner, Department of Psychiatry and the Behavioral Sciences, Stanford University School of Medicine ali Dr. Hettinmer, Vontana Schlafforschung, Oer-Erkenschwick.

Spletna stran za delovanje uporablja piškotke. Več informacij

Za najboljšo uporabniško izkušnjo stran uporablja piškotke. S tem se strinjate v primeru, da kliknete "sprejmi" in kadar imate dovoljene piškotke v brskalniku.

Zapri